Rocky Dağları Nedir?



Görkemli Rocky Dağları New Mexico'da başlıyor ve Kanada'ya kadar uzanıyor, 14.000 feet (4,267 m) bulutlara yükselen noktalarda. Colorado Dağı yakınlarındaki Pikes Zirvesi, deniz seviyesinden 14.110 feet (4,300 m) yüksekliğe ulaşırken, Colorado Dağı Elbert, faizsiz kredi veren bankalarRocky Dağı'nın en yüksek noktası olan 14.433 fit (4.402 m). Pike's Peak, yılda bir milyondan fazla turist çekiyor ve bu da onu dünyanın en çok ziyaret edilen ikinci zirvesi yapıyor. Yaban hayatı meraklıları, maceracılar ve dağcılar dünyanın dört bir yanından seyahat etmek, bu büyük zirveleri keşfetmek, kayak yapmak ve tırmanmak için seyahat ederler.
Estes Park, Colorado'da bulunan Rocky Mountain National Park , dağ aslanları, çakallar, geyik , wolverinler, geyik ve nadir görülen vaşak gibi 66 memeli türüne doğal bir yaşam alanı sağlar . Kanada'nın Banff Ulusal Parkı, altın örtülü zemin sincabı, bighorn koyunları, kutsal bataklıklar ve boz ve siyah ayılar için ev sahipliği yapmaktadır. Kuzey Amerika'daki en büyük geyik sürüleri Alberta-Britanya Kolombiyası eteklerinde bulunan ormanlarda bulunur. Rocky Dağları'nın Amerika Birleşik Devletleri tarafında, yırtıcı boz ayıları ve gri kurtlar yavaş yavaş orijinal aralıklarına, peregrine falcon ve bir zamanlar neredeyse tükenmiş kel kartal ile yeniden yerleştiriliyor .
Başlangıçta Paleo-Kızılderililer ve Apache, Ute, Bannock, Sioux, Blackfoot, Cheyenne ve Crow gibi yerli kabilelerin yaşadığı Rocky Dağları daha sonra 1540 yılında İspanyol Francisco Vásquez de Coronado tarafından araştırıldı. İki yüzyıl sonra, Fransız kürk tüccarları Pierre ve Paul Mallet, bu dağ sırasını keşfeden ilk Avrupalılar haline geldi ve yerel Kızılderili kabilelerinden öğrendikleri bir isim olan "Rockies" olarak adlandırdı. 1793'te Sir Alexander MacKenzie, Kuzey Amerika'nın Rocky Dağları üzerinden ilk kaydedilen kıtalararası geçişini ünlü olarak tamamladı. 1804'ten 1806'ya kadar olan Lewis ve Clark Expedition, daha fazla Amerikan keşif ve kredisiz borç paradağ sırasının yerleşmesine yol açtı.
100'den fazla bireysel dağ sırası, New Mexico'dan Colorado, Utah, Wyoming ve Idaho'ya yaklaşık 3.000 mil (4.828 km) ölçerek Rockies'i oluşturmaktadır. Aralıklar kuzeye Britanya Kolombiyası ve Alberta, Kanada'ya uzanır. Interstate 25 Amerika Birleşik Devletleri'nde doğu kenarı olarak hizmet verirken, Rocky Mountain Siper ise Kanada'daki batı sınır çizgisidir. Aralığın çoğu hala insanlar tarafından engelleniyor ve koruma amaçlı olarak ABD ve Kanada hükümetlerinin sahip olduğu korunan topraklar olarak kalıyor. Milli parklar boldur; Yellowstone, Grand Teton, Rocky Dağı Milli Parkı ve Royal Gorge, Colorado ABD tarafında en iyi bilinenlerden bazılarıdır. Kanada'da Jasper, Banff, Yoho, Robson Dağı, Hamber ve Assiniboine Milli Parkları ülkenin en popüler rekreasyon ve turistik yerlerinden bazılarıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kullanıcı Alanı Nedir?

Opt-In ve Opt-Out arasındaki fark nedir?

Program Editörü nedir?