Quapaw kabilesi nedir?



Hintlilerin Quapaw kabilesi - Quapaw dilinde "Ugahxpa" - Arkansas Nehri ile birleşerek Mississippi nehrinin batısındaki tarihi Arkansas'ta bulunan bir grup Yerli Amerikalıdır. Onların dili, Siouan Uygun Dil Ailesi, Dheiga Şubesi. Quapaw dili artık konuşulmuyor, faizsiz kredi veren bankalarancak 20. yüzyılda iki kez belgelendi. QuapawTribe, Oklahoma, OttawaCounty'dekiQuapawTribal Yargı Bölgesi'nde yaşıyor. Bu alan, Birleşik Devletler Çevre Koruma Ajansı tarafından ülkenin en zehirli bölgelerinden biri olarak ilan edilen Tar CreekSuperfund bölgesini kapsamaktadır. Bunun nedeni, madencilik şirketleri tarafından yıllar süren kirliliğin yeraltı suyunda yüksek seviyelerde kurşun bırakmasıdır. .
Quapaw Kabilesinin, Arkansas ve Mississippi nehirlerinin birleştiği noktada, Ohio Nehri Vadisi'nden geleneksel bölgesine taşındığına inanılmaktadır. Arkansas eyaleti, adını "Yerli halkın ülkesi" anlamına gelen "Akansa" veya "Akansea" gibi diğer Amerikan yerlileri tarafından bilinen Quapaw'dan alır. Göçlerinin, Iroquois'in savaştan, 1200 yıl sonra kuzeyden istila etmesiyle sonuçlandığı ve 1600'lerin ortalarında Arkansas ve Mississippi'nin izine yerleştiği düşünülmektedir. Bu yerleşimden önce, uygun tarihi bölgelerinde, Quapaw, Hernando de Soto liderliğindeki bir İspanyol keşif gezisi ile karşılaşmıştı. Toplantı başlangıçta düşmancaydı, iki taraf da barış anlaşmasına vardı.
Fransa'nın bölgedeki sömürgeci yönetimi sırasında, Fransız kaşifler ve yerleşimciler Quapaw'la dostane bir ilişki içerisindeydiler ve birçok Fransız erkek Quapaw kadınları ile evlendi ve yavru üretti. Fransız gezgin Louis Jolliet'inMississippi Nehri'ni gezmesi sırasında kredisiz borç paraCizvit Peder JacquesMarquette, Quapaw'ın misafirperver resepsiyonunu kaydetti. Bölge Louisiana Purchase ile ABD'ye transfer edildikten sonra, QuapawTribe1818'de kendi topraklarının büyük bölümünü ABD hükümetine bıraktığı bir antlaşma imzaladı.
Anlaşmayı takiben, Quapaw kabilesi, nüfusu 19. yüzyıl boyunca üssel olarak azaldığı salgınlara, savaşlara ve zorla yeniden tehcire maruz kaldı. Daha fazla araziyi bıraktığı birkaç anlaşmadan sonra, QuapawTribe, Oklahoma'nın kuzeydoğusundaki mevcut konumuna taşındı. 1910'a gelindiğinde, Quapaw, karışık kan dahil olmak üzere 307 üyeli bir kabilenin yalnızca bir parçasıydı. 20. yüzyılın başlarında, kalan QuapawQuapaw Rezervasyon arazisinde çiftçiliğe dönüştü.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kullanıcı Alanı Nedir?

Opt-In ve Opt-Out arasındaki fark nedir?

Program Editörü nedir?